Открит урок „Сложната лихва е осмото чудо на света“

„Сложната лихва е осмото чудо на света. Този, който я разбира – печели от нея, този който не я разбира – я плаща.“ Алберт Айнщайн
На 30.05.2024г. в ПГИ „Карл Маркс“ се проведе интердисциплинарен урок на тема: „Осмото чудо на света“. Гости на урока бяха г-жа Нина Алексиева – старши експерт по професионално образование и обучение в РУО-Смолян, г-жа Мария Мечкарска – директор на гимназията, ученици, родители и колеги.

Учениците от 11Б клас и техните учители г-жа Софка Кубинска, г-жа Стела Добрикова и г-жа Шенай Ескиали представиха открит урок, който включва компетентности от математиката, икономиката и уеб дизайна.

Те решаваха задачи с проста и сложна лихва, за да открият верния отговор на въпроса: „Откъде да намеря пари за пътешествие до……“. При верни отговори, чрез игра създадена в LearningApss, се визуализира правилният отговор: „Малдивите“. Изчисленията им бяха проверени чрез калкулатор, изработен от учениците със специалност „Електронна търговия“. Те презентираха своя сайт MaldyCal, създаден чрез HTML, CSS, JavaScript. Сайтът съдържа калкулатор за проста и сложна лихва, видео и хипервръзки към забележителностите на Малдивите.

Отборът от специалност „Икономика и мениджмънт“ имаше за задача да покаже възможни варианти за подсигуряване на нужните средства за пътуването. Те представиха актуални решения, като инвестиране на борсата, вземане на кредит и др. Анализираха различните варианти и избраха най-доброто решение за осъществяване на пътуването.

Чрез тест-игра бе проверена финансовата грамотност на публиката.

За добрата атмосфера в залата се погрижи Стефан Александров, с блестящото си музикално изпълнение на пиано.

Здравейте, напишете своя коментар: