“Живеят само влюбените, останалите просто съществуват“

За поредна година в ПГИ “Карл Маркс” – Смолян беше отбелязан празникът „Свети Валентин“. Организатори на събитието бяха учениците от 9Б клас.

В специална кутия всеки желаещ имаше възможност да пусне своето пожелание до учители или съученици. В края на деня валентинките бяха раздадени на получателите. Също така, желаещите имаха възможност да си направят снимка за спомен на романтичен декор. Фоайето на училището бе украсено с оригинални акценти, посветени на празника.

Основната версия за живота на Свети Валентин гласи, че той е бил свещеник в Рим по време на император Клавдий II. Предвид военните амбиции на владетеля през въпросния период, Клавдий издава забрана на младите да сключват брак. Теорията зад решението му е следната: лишени от домашен уют и страх за съдбите на съпруги и деца, войниците ще се борят по-храбро. Именно тук се появява Валентин – той тайно провежда брачни церемонии, преди да бъде заловен от властите. Една от легендите за него разказва, че по време на престоя си в затвора, той се влюбил в дъщерята на тъмничаря. Малко преди часа, определен за смъртта му, той ѝ изпратил бележка и я подписал „от твоя Валентин“. Това е поздрав, който и до днес присъства на картичките, които влюбените си подаряват, наречени „валентинки“. Валентин е екзекутиран по заповед на императора на 14 февруари.

Здравейте, напишете своя коментар: