142 години от Освобождението на България

   На 3-ти март 2020 година България чества 142 години от Освобождението си. На тази дата с подписването на Санстефанския мирен договор се слага край на Руско-турската война и България възкръсва на картата на Европа.

    Народът ни се покланя пред подвига на онези българи, които ни помогнаха да се утвърдим като нация. От 1888 година 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от турско робство. По решение на Народното събрание от 20 години 3-ти март е национален празник на страната.

Честит празник, Българи!

osvobojdenie-1878

    Санстефанският мирен договор е подписан на 3 март 1878 година от граф Н. П. Игнатиев и А. И. Нелидов, а от турска страна – Савфет паша и Садулах бей. Според него България става автономно трибутарно княжество с християнско правителство и своя войска.

4 коментара по “142 години от Освобождението на България”

 1. Ангел каза:

  Аз съм бивш ученик на ПГИ „Карл Маркс“ и съм завършил преди 4 години. Бих казъл, че сайтът е направен по много добър и интересен начин. Докато учех в гимназията не знаех, че има сайт, а сега когато има хора, които да го поддържат и да го обновяват (да слагат снимки, данни по отношение на събития случили се в училището и т. нат.) – научих много интересни неща.
  На администраторът бих му казъл, че се е справил великолепно!
  Нека да Ви пожелая много успехи във всички начинания и дейности.

 2. ani каза:

  mnogo hubavi snimki

 3. bulgarofil-681 каза:

  Приветствам всички патриотични изяви и мероприятия в ПГИ.Трябва да се знае и помни историята.Браво за инициативите по повод 3 март.Браво и за хорото през голямото междучасие. Трябва да възпитаваме българи и личности.Личи си,че тази учебна година има раздвижване.Миналата беше задрямала история.Да живее България!!!

 4. висарион каза:

  Хвала на вас,че го казвате както си е: „освобождение от турско робство“, а не някакви измислици или недомлъвки като в учебниците по история.А бе какво е туй освобождение?От ГМО, от никотинозависимостта,от мутризацията или…? Естествено че не бива да се притеснаваме от термина-истина „турско робство“.

Здравейте, напишете своя коментар: