Проведе се регионален форум за Южен централен регион по Национална програма „Иновации в действие“

В периода от 18 до 20 април 2024 година в град Смолян се проведе Регионален форум за Южен централен регион по Национална програма „Иновации в действие“ на тема “ Иновативни днес – успешни утре“. Професионална гимназия по икономика „Карл Маркс“, съвместно с Регионално управление на образованието, бе домакин на инициативата.

Събитието се реализира в изпълнение на Национална програма на Министерството на образованието и науката „Иновации в действие“ , Модул 2: „Форуми за иновации в образованието“, а неговата основна цел е да бъдат споделени, популяризирани и мултиплицирани добри иновативни и образователни практики от различни иновативни училища в Южен централен регион – областите Пазарджик, Кърджали, Пловдив, Хасково и Смолян.

Г-н Момчил Николов, секретар на Община Смолян, откри образователния форум в зала 1 на РДТ “Николай Хайтов“, а официален гост беше г-жа Дарина Панайотова – държавен експерт в дирекция ОБГУМ в МОН, редица представители на местната власт и държавни институции, експерти от РУО, директори на училища, представители на висши училища и научни институти.

Богатата програма включваше многобройни дейности. През първия ден от регионалния форум се представиха 15училища и една обучаваща институция. Проведоха се оживени дискусии между участниците във форума.

Госпожа Мечкарска, директор на ПГИ “Карл Маркс“, даде началото на дейностите, заложени на 19 април 2024 г.. Госпожа Наталия Михалевска, началник на кабинета на министъра на образованието и науката, бе гост в гимназията ни. В събитието взеха участие и партньорските училища на ПГИ „Карл Марк“ по Модул 1 „Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри иновации между училищата“ от НП „Иновации в действие“ –НФСГ – гр. София, ПГИ „Тодор Влайков“ – гр. Клисура и ЕГ „Д-р Петър Берон“ – гр. Кюстендил. Те също представиха своите училища пред аудиторията.

През втория ден от мобилността се акцентира върху иновацията в образователната институция, която е въведена и развита в четири клуба по интереси, а именно: клуб „Силивряк“, с ръководител Ева Бакалова; клуб „Зелени предприемачи“, мотивирани от Елмира Косова; клуб „Арт ателие“, вдъхновени от Емилия Алдумирова и клуб „Активни младежи“, подкрепени от Валентина Велкова. Иновацията, свързана с пиринския (мурсалския) чай бе представена пред гостите от ръководителите на клубовете.

Програмата продължи с интересни беседи за спецификите, особеностите и ботаническите характеристики на популярната билка. Гост-лектори бяха експертът Михаела Йорданова и предприемачът и бивш възпитаник на ПГИ Андрей Андреев. Участниците във форума бяха педагози, експерти, ученици, представители на висши училища и научни институти, общественици, родители и гости на града. Всички те се насладиха на подготвена от учениците театрална постановка „Митът за мурсалския чай“, представена от клуб „Активни младежи“. Традицията, въведена от Христо Кименов да се танцуват хора под съпровода на народни песни в голямото междучасие, прикова вниманието на гостите. Величка Тодорова преподавател по музика разказа за фолклорни области и устройството на инструмента гайда. Учениците от мобилността участваха в разработената от госпожа Елмира Косова познавателна игра „Познай чая“, която се проведе в три кръга. Истинско вдъхновение децата получиха след включването им в творческа работилница, ръководена от Емилия Алдумирова, в която изработваха изделия от природни материали. Госпожа Ева Бакалова призова ученици да се включат в приложна и практико-насочена „лаборатория“, където се впуснаха в приключение да заквасят кисело мляко, да избият масло, да измайсторят домашна майонеза и крема сирене и други типични за региона хранителни продукти. Участниците в мобилността провокираха своята креативност, включвайки се в иновационен лагер за най-добра бизнес идея. Удовлетворението дойде, когато всички се насладиха на представянето на отборите, а по-късно наградени със сертификати за участие от началника на РУО Смолян господин Запрянов. Денят завърши със звезден спектакъл в Планетариума, който бе подарък за гостите на форума.

Форумът се проведе в изключително приятна и творческа атмосфера.

Здравейте, напишете своя коментар: