Посрещане на румънските ни партньори по проект „Rainbow of diversity“

    Работата по изпълнение на проектните дейности за преодоляване на стереотипното мислене и приемане правото на „различието“ като равенство за всички започна чрез обмен на ученици. На 10 февруари 2014 година посрещнахме партньорите ни по проект „Дъга на разнообразието“ към Академия на централните европейски училища. В гимназията ни пристигна група от 10 ученици и 3 учители от град Фълтичени, Румъния. В 09.30 часа на официалното откриване във фоайето на училището бяха приветствани от директора г-жа Мария Дамова-Мечкарска и колегията. Домакини и гости се представиха взаимно съответно чрез презентация и филм на английски език за партниращите училища.

   Последва поздрав с една румънска народна песен и изпълнение на цигулка от страна на нашите гости, а съответно от българска страна се изви кръшно родопско хоро. В заключителната част на посрещането всички заедно изиграхме „танца на пингвините“, което всъщност е румънски традиционен танц. Размяна на подаръци между двете страни, а учениците от „Арт ателие“ подариха на румънските гости изработените от тях специално за срещата емблематични еко кошници. След това партньорите ни се разходиха из гимназията и посетиха различни часове. Стартираха и предвидените в програмата уъркшопи. Два от най-интересните през първия ден бяха: изработването на името на проекта от разноцветен картон под ръководството на Арт ателие с г-жа Емилия Алдумирова и еко моден парад от отпадъчни материали под ръководството но еко клуб „Силивряк“ с г-жа Ева Бакалова. Интересна и питателна им бе срещата с подготвената от българските ученици и учители традиционна българска кухня на фона на звучащата българска музика.

   През втория ден от визитата и наслов „Да открием разликите и приликите на традициите и народните носии на родните ни места“ гостите ни посетиха РИМ „Стою Шишков“, където историци и етнографи, г-жа Тинка Белегова и г-жа Ваня Йорданова, разказаха за родопските традиции и носии. Проведе се уъркшоп за изработване на традиционна родопска носия върху кукли. Румънските учители и ученици заедно с група български ученици под ръководството на г-жа Милка Терзийска показаха завидни умения и находчивост при изпълнение на задачата. В същия ден посетихме и Дневен център за деца и възрастни с увреждане „Звънче“, където всички заедно изработихме мартеници, а г-жа Гайдарова (директор на центъра) ни разказа за отговорната работа на нейните служители. Новодошлите също така разгледаха забележителностите на град Смолян и направиха разходка по Стария център на града.

    През третия ден от тяхното пребиваване в България те посетиха град Златоград и се насладиха на традиционен обяд в село Старцево.

     В последния ден от гостуването им се проведоха два уъркшопа, в които трябваше да напишат своите вълнения и преживявания в общ Дневник, който е един от финалните продукти по проекта. Съответно българските ученици също имаха за задача да напишат свои мисли, в които да включат думи като: – Приятелство, Сътрудничество, Благодарност, Приемственост и Уважение. В сутрешните часове гостите ни изявиха желание да посетят курортен комплекс Пампорово, където се забавляваха много. На последната гала вечеря им бяха връчени сертификати и традиционни родопски сувенири. С благодарност за топлото посрещане в нашия град и надежда, че младите хора са завързали приятелства, гостите отпътуваха рано сутринта на 14 февруари.

[svgallery name=“poseshtenie-na-rumanci-10-02-2014″]