Археологическо лято 2008

    За второ поредно лято община Смолян даде възможност на много млади хора да се впуснат в работна дейност свързана с разкопките на Момчиловата крепост над село Подвис. В тази инициатива на местната община – „АРХЕОЛОГИЧЕСКО ЛЯТО 2008”, взеха участие и група ученици от клуб „Съхрани българското” при ПГИ “Карл Маркс” с ръководител Цонка Маркова. С отговорност, желание и огромен интерес, учениците се докоснаха до българските старини. Лично от президента на Република България – Георги Първанов и представители на местната власт на община Смолян учениците получиха удостоверения за достойното си участие.

Велико Търново, 21 септември 2008 година
Велико Търново, 21 септември 2008 година

УЧАСТНИЦИ В РАЗКОПКИТЕ СА:
Анастас Димов – ученик от 10 Г клас
Атанас Илчев – ученик от 11 Б клас
Васил Марков – ученик от 11 В клас
Веселин Козарев – ученик от 11 А клас
Теодора Маламова – ученичка от 11 А клас
Сияна Башкова – ученичка от 12 А клас
Елена Димитрова – ученичка от 12 Б клас
Анна Керкелова – ученичка от 12 Д клас
Каролина Димитрова – ученичка от 12 Д клас
Сийка Митинова – ученичка от 12 А клас
Димитрина Мандова – ученичка от 12 А клас

     Ходенето на Момчиловата крепост беше едно невероятно приключение и преживяване за нас. Съчетавайки работата с удоволствието, ние създадохме много нови приятелства и се забавлявахме, помагайки за откриването на ценни предмети, които са се запазили от древността. Разкопките ни помогнаха да опознаем по-добре историята, културата и бита на древните хора населяващи околните места, заобикалящи красивия ни град.
     Изкачвайки се на върха на Момчиловата крепост, поглеждайки около себе си, ние си дадохме сметка за това колко красива е нашата природа и разбрахме, че при разкриването на една такава гледка няма как да не искаш да се върнеш отново.
     Всички думи ще бъдат малко, с които да изразим преживяването си. То просто трябва да се усети! Всеки един миг прекаран там ще остане хубав спомен в съзнанието ни.

ПРИ МОМЧИЛОВАТА КРЕПОСТ  –  ВИДЕО 1  ВИДЕО 2